Bazele scanarii de porturi

Cu toate ca functiile Nmap au crescut ca numar in timp, el a inceput ca un scaner de porturi eficient si acesasta ramane fuctia lui de baza. Simpla comanda nmap <tinta>scaneaza mai mult de 1660 de porturi TCP ale <tintei>. In timp ce multe scanere de porturi traditionale catalogheaza porturile in deschise si inchise, Nmap este mult mai avansat. El imparte porturile in sase stari: open (deschis), closed (inchis), filtered (filtrat), unfiltered (nefiltrat), open|filtered (deschis|filtrat), or closed|filtered (inchis|filtrat).

Aceste stari nu sunt proprietati intrinsece ale porturilor, dar descriu modul in care sunt vazute de Nmap. De exemplu, o scanare Nmap din aceeasi retea ca si tinta poate arata portul tcp 135 ca deschis, in timp ce o scanare realizata simultan din Internet cu aceleasi optiuni poate arata portul ca filtered (filtrat).

Cele sase stari ale porturilor recunoscute de Nmap
open (deschis)

O aplicatie accepta in mod activ conexiuni TCP sau pachete UDP la respectivul port. Gasirea acestora este adesea scopul principal al scanarii de porturi. Oamenii preocupati de securitate stiu ca fiecare port deschis reprezinta o cale de acces pentru un atac. Atacatorii si pen-testerii doresc exploatarea porturilor deschise, in timp ce administratorii incearca sa le inchida sau sa le protejeze prin firewalluri fara a incurca planurile utilizatorilor legitimi. Porturile deschise sunt interesante si pentru scanarile ce nu urmaresc stabilirea securitatii deoarece ele arata serviciile disponibile pentru retea de la respectivul host.

closed (inchis)

Un port inchis este accesibil (primeste si raspunde la un pachet de proba trimis de Nmap), dar nu exista nici o aplicatie care sa asculte la el. Pot fi folositoare in dezvaluirea starii hostului sau ca parte a detectiei sistemului de operare. Deoarece cu porturile inchise se pote comunica, ele merita scanate si mai tarziu in caz ca vreunul dintre ele se deschide. Administratorii pot lua in considerare blocarea unor astfel de porturi cu ajutorul unui firewall. Astfel ele vor aparea avand starea filtrat, discutata mai departe

filtered (filtrat)

Nmap nu poate determina daca portul este deschis datorita unui filtru de pachete care impiedica pachetele sa ajunga la portul destinatie. Filtrarea poate proveni de la un firewall dedicat, din regulile unui router sau dintr-un firewall software al tintei. Aceste porturi frustreaza atacatorii deoarece furnizeaza foarte putine informatii. Uneori raspund cu un mesaj de eroare ICMP cum ar fi tipul 3 codul 13 (destinatie care nu a putu fi atinsa: comunicatia interzisa administrativ), dar filtrele care executa operatia drop (ignora pachetul) fara sa raspunda sunt mult mai comune. Acest lucru forteaza Nmap sa retrimita de cateva ori probele pentru cazul in care pachetul s-a pierdut din cauza congestionarii retelei si nu din cauza filtrarii. Acest lucru incetineste viteza de scanare dramatic.

unfiltered (nefiltrat)

Starea nefiltrata inseamna ca portul este accesibil, dar Nmap nu poate determina daca portul este inchis sau deschis. Numai scanarea ACK, folosita pentru maparea regulilor din firewall, clasifica portul in aceasta stare. Scanarea porturilor nefiltrate cu alte tipuri de optiuni cum ar fi scanarea Window(fereastra), scanarea SYN sau scanarea FIN poate stabili daca portul este deschis.

open|filtered (deschis|filtrat)

Nmap plaseaza porturi in aceasta categorie cand nu poate determina daca portul este deschis sau filtrat. Acestea apar pentru tipurile de scanari in care porturile deschise nu ofera nici un raspuns. Lipsa raspunsului poate sa mai insemne si ca un filtru de pachete a ignorat pachetul de proba sau orice raspuns aferent. Asadar Nmap nu poate stii sigur daca portul este deschis sau filtrat. Scanarile UDP, IP, FIN, Null sau Xmas clasifica porturile in aceasta stare.

closed|filtered (inchis|filtrat)

Aceasta stare este folosita cand Nmap este in imposibilitatea de a determina daca portul este inchis sau filtrat. Este folosit doar de scanarea IPID Idle.