Home page logo
/
Zenmap screenshot
Intro Reference Guide Book Install Guide
Download Changelog Zenmap GUI Docs
Bug Reports OS Detection Propaganda Related Projects
In the Movies In the News
Example Nmap output

Nmap Network Scanning

Aspecte legale

Unofficial Translation Disclaimer / Disculparea fata de traducerea neoficiala

This is an unnofficial translation of the Nmap license detailsinto Romanian. It was not written by Insecure.Com LLC, and does not legally state the distribution terms for Nmap -- only the original English text does that. However, we hope that this translation helps Romanian speakers understand the Nmap license better.

Aceasta este traducerea neoficiala a detaliilor de licenta ale Nmapin limba romana. Nu a fost scrisa de Insecure.Com LLC si nu statueaza in mod legal termenii distributiei Nmap – numai textul original in limba engleza realizeaza acest lucru. Oricum speram ca aceasta traducere sa ajute vorbitorii de limba romana sa inteleaga termenii licentei Nmap mai bine.

Dreptul de autor si licentiere

Scanerul de securitate Nmap este (C) 1996-2005 a Insecure.Com LLC. Nmap este marca inregistrata a Insecure.Com LLC. Acest program este software liber; il puteti redistribui si/sau modifica sub termenii Licentei Publice Generale (GNU General Public License) asa cum este publicata de Free Software Foundation; Versiunea 2. Aceasta va garanteaza dreptul de folosire, modificare si redistribuire sub anumite conditii. Daca doriti sa incorporati tehnologie Nmap in software proprietar, suntem dispusi sa vindem licente alternative (contact ). Multi producatori de scanere de securitate au licentiat deja tehnologie Nmap cum ar fi descoperirea hosturilor, scanare de porturi, detectia sistemului de operare si detectia serviciului/versiunii.

Notati ca GPL pune restrictii importante asupra produselor derivate, desi nu furnizeaza o definitie detaliata a termenului. Pentru a evita neintelegerile, consideram ca o aplicatie este produs derivatin termenii licentei daca realizeaza unul din urmatoarele lucruri:

  • Integreaza cod sursa din Nmap

  • Citeste sau include fisiere Nmap proteja de drepturi de autor, cum ar fi nmap-os-fingerprintssau nmap-service-probes.

  • Executa Nmap si interpreteaza rezultatele (spre deosebire de aplicatiile shell care afiseaza outputul brut al Nmapului si nu reprezinta produse derivate).

  • Integreaza/include/agregheaza Nmap intr-un executabil de instalare proprietar, cum sunt cele produse de InstallShield.

  • Face legatura la o biblioteca sau executa un program care realizeaza oricare dintre cele enumerate.

Termenul Nmapinclude si portiuni din produse derivate din Nmap. Lista nu este exclusiva, dar este menita a clarifica interpretarea noastra a produselor derivate cu exemple comune. Aceste restrictii se aplica doar pentru cazul in care redistribuiti Nmap. De exemplu, nimic nu va impiedica sa scrieti interfete grafice proprietare pentru Nmap. Distribuiti-o independent si invitati oamenii la http://www.insecure.org/nmap/pentru a descarca Nmap.

Nu consideram aceste ca restrictii adugate peste GPL ci doar o clarificare a modului in care interpretam termenul de produs derivatasa cum se aplica el la produsul Nmap licentiat GPL. Este similar modului in care Linus Torvalds a anuntat interpretarea sa asupra a cum se aplica termenul de produs derivatla modulele kernellului Linux. Interpretarea noastra se refera doar la Nmap – nu vorbim in numele nici unui alt produs GPL.

Daca aveti intrebari despre restrictiile licentei GPL in ceea ce priveste folosirea Nmap in produse non-GPL, sunt bucurosi sa va ajutam. Asa cum am mentionat, oferim licente alternative pentru integrarea Nmap in aplicatii si aplicari proprietare. Astfel de contracte au fost vandute majoritatii producatorilor de software de securitate si in general includ o licenta perpetua precum si furnizarea prioritara de suport si actualizari, dupa cum ne si ajuta sa finantam dezvoltarea tehnologiei Nmap. Va rugam sa trimiteti un email la pentru mai multe informatii.

Ca o exceptie speciala de la termenii GPL, Insecure.Com LLC permite legarea acestui cod cu orice versiune de biblioteca OpenSSL distribuita sub o licenta identica cu cea din fiserul Copying.OpenSSL si distribuirea codului legat a celor doua. Trebuie sa va supuneti GNU GPL pentru orice cod in afara de OpenSSL. Daca modificati acest fisier, puteti extinde aceasta exceptie si asupra fisierului dumneavoastra, desi nu sunteti obligati sa o faceti.

Daca primiti aceste fisiere cu o alta licenta scrisa sau contract care specifica alti termeni decat cei precizati aici, atunci licenta alternativa ia locul celei de fata.

Disponibilitatea codului sursa si contributiile comunitatii

Sursa este furnizata cu acest software deoarece consideram ca utilizatorii au dreptul de a stii exact ce face un program inainte de a-l rula. Acest lucru permite si auditul softwareului in vederea descoperirii gaurilor de securitate (nici una nu a fost descoperita pana acum).

Codul sursa permite portarea Nmap pe noi platforme, rezolvarea problemelor si adaugarea de noi functionalitati. Sunteti incurajati sa trimiteti modificarile dumneavoastra la pentru o posibila incorporare in distributia principala. Prin trimiterea acestor modificari catre Fyodor sau la una din listele de dezvoltare de la Insecure.Org, se presupune ca oferiti lui Fyodor si Insecure.Com LLC dreptul neliitat, neexclusiv de reutilizare, modificare si relicentiere a codului. Nmap va fi intotdeauna disponibil ca software cu sursa disponibila, dar acest lucru este important din cauza imposibilitatii relicentierii ce a creat probleme devastatoare pentru alte proiecte cu software liber (cum sunt KDE si NASM). Ocazional relicentiam codul catre terti asa cum s-a discutat mai devreme. Daca doriti sa specificati conditii speciale de licentiere a contributiei dumneavoastra, precizati acest lucru cand o trimiteti.

Nici o garantie

Acest program este distribuit in speranta ca va fi folositor, dar FARA NICI O GARANTIE; fara macar a garantiei de COMERCIABILITATE sau POTRIVIRE PENTRU UN SCOP PARTICULAR. Vezi GNU GPL pentru mai multe detalii la http://www.gnu.org/copyleft/gpl.html, sau in fisierul COPYING inclus in Nmap.

Notati si faptul ca Nmap, ocazional, blocheaza aplicatii prost scrise, stive TCP/IP si chiar sisteme de operare. Desi este un lucru extrem de rar, este important sa tinteti minte ca Nmap nu trebuie niciodata rulat impotriva sistemelor cu aplicatii criticedecat daca sunteti pregatit sa suferiti eventuale blocari. Statuam aici faptul ca Nmap poate bloca sistemele sau retelele dumneavoastra si ne disculpam de orice paguba sau problema pe care Nmap o poate cauza.

Utilizare inadecvata

Datorita micului risc de blocare si pentru ca unele personaje negative folosesc Nmap in cunoasterea tintelor premergator atacului, exista administratori care devin suparati si pot depune plangere daca sistemele lor sunt scanate. Asadar, este recomandata solicitarea permisiunii chiar si inaintea unei scanari superficiale a retelei.

Din ratiuni de securitate Nmap nu ar trebui instalat niciodata cu privilegii speciale (ex: suid root)

Software de la terti

Acest produs iclude software dezvoltat de Apache Software Foundation. O versiune modificata a bibliotecii de captura a pachetelor Libpcapportableeste distribuita impreuna cu Nmap. Versiunea de Windows a Nmap utilizeaza biblioteca derivata din libpcap, WinPcap. Suportul pentru expresiile regulate este furnizat de PCRE library, software open source, scris de Philip Hazel. Anumite functii brute de retea folosesc biblioteca Libdnet, scrisa de Dug Song. O versiune modificata este distribuita cu Nmap. Optional Nmap se poate lega de Trusa criptografica OpenSSLpentru suportul de detectare a versiunii SSL. Toate softurile de la terti descrise in acest paragraf sunt redistribuibile gratuit sub licente de tipul BSD.

Clasificarea de control al exportului din SUA

Clasificarea de control al exportului din SUA: Insecure.Com LLC considera ca Nmap cade sub incidenta US ECCN (numarul de control al clasificarii de export) 5D992. Aceasta categorie este denumita Software de securitate a informatiilor necontrolat de 5D002. Singurele restrictii ale acestei clasificari sunt AT (anti-terrorism) care se aplica aproape tuturor bunurilor si interzic exportul catre cateva natiuni ca Iranul si Coreea de Nord. Asadar exportul Nmapului nu necesita licente speciale, permisiuni sau autorizari guvernamentale.

[ Nmap | Sec Tools | Mailing Lists | Site News | About/Contact | Advertising | Privacy ]