Detectia sistemului de operare

Una dintre cele mai cunoscute facilitati ale Nmap o reprezinta detectarea de la distanta a sistemului de operare folosind amprentele stivei TCP/IP. Nmap trimite o serie de pachete TCP si UDP la calculatorul tinta si examineaza practic bit cu bit raspunsul. Dupa ce ruleaza o multime de teste ce includ crearea de modele TCP ISN, suportul si ordonarea optiunilor TCP, crearea de modele IPID si verificarea dimensiunii intiale a cadrului, Nmap compare rezultatul cu baza de date nmap-os-fingerprintsce contine mai mult de 1500 de amprente de sisteme de operare, si afiseaza detaliile acestuia daca este gasita o similitudine. Fiecare amprenta include o descriere textuala a sistemului de operare si o clasificare ce furnizeaza numele producatorului (ex: Sun), sistemul de operare (ex: Solaris), versiunea (ex: 10) si tipul masinii (scop general, router, switch, consola de jocuri, etc.)

Daca Nmap este in imposibilitatea de a ghici sistemul de operare al unei masini iar conditiile sunt favorabile (ex: cel putin un port deschis si unul inchis au fost gasite), Nmap va furniza un URL pe care il puteti folosi pentru a trimite, daca stiti cu siguranta, ce sistem de operare ruleaza. Prin acest lucru contribuiti la baza de sisteme cunoscute de Nmap, facand identificarea sistemului de operare mai precisa si pentru ceilalti.

Detectia sistemului de operare activeaza alte cateva teste care folosesc oricum informatia obtinuta in acest proces. Unul dintre acestea este masurarea timpului de activitate (uptime), care foloseste optiunea de amprenta de timp din pachetele TCP (RFC 1323) si ghiceste cand a fost ultima oara rebutata masina. Acest lucru este raportat doar pentru masinile care furnizeaza aceasta informatie. Alt test este cel de clasificare al predictibilitatii secventei TCP. Acesta masoara cu aproximatie cat de greu este sa stabilesti o conexiune falsificata TCP cu tinta. Este folositoare pentru exploatarea relatiilor de incredere bazate pe IP (rlogin, filtre firewall, etc.) sau pentru ascunderea sursei unui atac. Acest tip de ascundere a identitatii este rar intalnita in zilele noastre, dar multe masini sunt inca vulnerabile. Numarul ce reprezinta dificultatea este bazat pe modelarea statistica si poate fluctua. In general este mai bine daca se foloseste clasificarea textuala, cum ar fi worthy challenge (merita incercat)sau trivial joke (gluma banala). Acestea sunt raportate doar in modul afisare detaliata ( -v). Cand modul afisare detaliata este activat alaturi de -O, generarea secventei IPID este si ea raportata. Cele mai multe masini sunt in clasa incrementala, ceea ce inseamna ca incrementeaza campul ID din headerul fiecarui pachet pe care il trimit. Acest lucru le face vulnerabile la cateva tehnici avansate de culegere a informatiilor si la atacuri simulate.

Un articol ce documenteaza aceste aspecte, precum si personalizarea detectiei versiunii este disponibil in mai multe limbi la https://nmap.org/osdetect/.

Detectarea sistemului de operare este activata si controlata prin urmatoarele optiuni:

-O(Activeaza detectia sistemului de operare)

Activeaza detectia sistemului de operare, dupa cum s-a discutat inainte. Alternativ, se poate folosi -Apentru activarea atat a detectiei sistemului de operare cat si a detectiei versiunii.

--osscan-limit(Limiteaza detectarea sistemului de operare la tintele promitatoare)

Detectia sistemului de operare este mult mai eficienta daca sunt gasite cel putin un port TCP inchis si unul deschis. Setati aceasta optiune si Nmap nici nu va mai incerca detectarea sistemului de operare pentru hosturile care nu indeplinesc aceste criterii. Acest lucru poate salva timp substantial, in special in scanarile mai multor hosturi cu optiunea -P0. Optiunea are valoare atunci cand detectia sistemului de operare a fost solicitata prin -Osau -A.

--osscan-guess; --fuzzy(Ghiceste sistemul de operare pe baza rezultatelor)

Cand Nmap nu poate determina cu exactitate un sistem de operare, poate oferi un raspuns bazat pe asemanare. Asemanarea trebuie sa fie foarte apropiata in mod implicit. Oricare dintre aceste optiuni fac Nmapul sa adopte o atitudine mai agresiva in gasirea similitudinilor.