Primjeri

Ovdje su neki primjeri korištenja Nmap-a i to od jednostavnih i rutinskih do malo manje kompleksnih i ezoteričnih. Korištene su neke stvarne IP adrese i domene kako bi stvar bila malo konkretnija. Umjesto njih trebali bi staviti adrese/domene iz svoje mreže.. Iako osobno ne smatram da je skeniranje tuđih mreža iligelano i da bi trebalo biti, neki mrežni administratori ne vole nedozvoljeno skeniranje njihovih mreža i mogli bi se žaliti. Dobiti dozvolu prije samog čina je u svakom slučaju ispravan postupak.

Za testiranje imate dozvolu skenirati host scanme.nmap.org. Dozvola vrijedi samo za skeniranje korištenjem Nmap-a i ne vrijedi za testiranje exploita i DOS (denial of Service) napada. Kako ne bi preopteretili mrežu, molim Vas da ne skenirate više od 12-tak portova dnevno. Ukoliko će ovaj host biti napadan na bilo koji način, uklonit ću ga s NET-a i Nmap će javiti grešku Failed to resolve given hostname/IP: scanme.nmap.org. Ova dozvola vrijedi i za hostove scanme2.nmap.org, scanme3.nmap.org itd., iako navedeni hostovi za sad ne postoje.

nmap -v scanme.nmap.org

Ova naredba skenira sve rezervirane TCP portove na računalu scanme.nmap.org. Opcija -v uključuje verbose mod..

nmap -sS -O scanme.nmap.org/24

Pokreće skriveni (engl. stealth) SYN scan prema svakom računalu koje je upaljeno od njih 255 mogućih na mreži class C na kojoj se nalazi scanme host. Također pokuša ustanoviti koji OS je pokrenut na svakom od otkrivnih (upaljenih) hostova. Ovo zahtijeva root prava zbog SYN scan-a i OS detekcije.

nmap -sV -p 22,53,110,143,4564 198.116.0-255.1-127

Pokreće enumeraciju hostova i TCP scan na prvoj polovici svakog od 255 mogućih 8 bitnih subneta u mrežnog ID-a 192.168 klase B adresnog prostora. Scan provjerava da li je na ciljanim računalima pokrenut sshd, DNS, pop3d, imapd i/ili port 4564. Za svaki od navedenih portova koji su otvoreni, pokrenuto je i otkrivanje verzije, kak obi se ustanovilo koja aplikacija je otvorila taj port.

nmap -v -iR 100000 -P0 -p 80

Ova naredba zatraži Nmap da nasumično odabere 100 000 hostova i skenira ih u potrazi za web serverom (port 80). Enumeracija hostova je isključena opcijom -P0, jer slanje nekoliko sondi kako bi se ustanovilo da li je host upaljen ili ne kad se skenira samo jedan port je ionako nepotrebno.

nmap -P0 -p80 -oX logs/pb-port80scan.xml -oG logs/pb-port80scan.gnmap 216.163.128.20/20

Skenira 4096 IP adresa za web serverom (bez prethodnog pinganja) i sprema izvještaj u grepabilnom iXML formatu.